Boganmeldelse

Jørn Tyge flytter ind i mors telefon

Af Henny Nørgaard med illustrationer af Bo Odgaard

 

Psykoterapeut Henny Nørgaard har skrevet en morsom og fantasifuld børnebog om Jørn Tyge og hans mor

Bogen er sjov – på den alvorlige måde – for bag morsomheden ligger et budskab, der er vedkommende for alle forældre og andre voksne der er sammen med børn.
Vores børn har brug for større opmærksomhed end vores Smartphones!

Jørgen Tyge er en dreng der bor med sin mor i et lille hus. Hans mor siger hver dag hun elsker ham højt. Jørgen Tyge ved, at mor også elsker sin telefon højt, selv om hun ikke siger det.
Mor ser hele tiden på sin telefon, og når den siger en lille lyd, så tager hun sig af det og kigger på den – også når de spiser mad – han skal bare sidde og spise.
Om aftenen tager hun den med i sengen og den må ligge hos hende hver aften. Det synes Jørgen Tyge er uretfærdigt, for han må kun sove hos mor i weekenden

En aften ved sengetid ligger Jørgen Tyge og mumler, at han ville ønske han var mors telefon.
Og så sker der noget meget mærkeligt – næste morgen da de vågner er Jørgen Tyge flyttet ind i mors telefon….

Jørgen Tyge er en tid i mors telefon og det er godt, for hun ser hele tiden på ham, og det synes Jørn Tyge er dejligt.
Men mor opdager at hun savner den rigtige Jørgen Tyge. Mor bliver trist og ønsker han kommer tilbage, så hun kan kramme ham rigtigt…

Jørn Tyge flytter ind i mors telefon er en sjov billedbog, der tager forældres brug af telefon og børns behov for nærhed op på en sjov, alvorlig og fantasifuld måde.

Billedbogen er fortalt fra et børneperspektiv.

Vi får lov at mærke, hvordan det er for Jørn Tyge at mor giver sin telefon mere opmærksomhed end ham. Vi mærker hans frustration og forsøg på at få mors opmærksomhed, ved bl.a. at hælde mælken ud på gulvet.

Jeg tror der er mange forældre, der kan genkende egne (u)vaner, hvor telefonen har en stor plads og får lov at fylde i hverdagen..
Måske får ”telefonfingeren” lidt dårlig samvittighed – og det er faktisk ok.
Det er vigtigt forældre stopper op og ser på, hvordan telefonen fylder i hverdagen og ikke mindst ser på, hvad det har af konsekvenser for vores børn.

Børn har brug for nærvær med fuld opmærksomhed, der ikke lader sig afbryde af telefonens bibben og brummen.
Børn har ikke brug for at være i konkurrence om opmærksomhed med telefonen – ihvertfald ikke hele tiden!
Ægte og oprigtig nærvær er de vigtigste vitaminer for børns udvikling – og dem skal vi sørge for at de får, og gerne i rigelige mængder både sommer og vinter.

Denne lille bog er en god påmindelse til alle forældre og andre voksne der omgås børn, om hvor vigtigt det er at være ”telefonopmærksom” – og have en skærmpolitik i enhver børnefamilie.

Jeg kan på det varmeste anbefale dig, at læse denne bog med dit barn – den indbyder til gode, sjove og måske udfordrende snakke om, hvordan dit barn oplever at dele dig og din opmærksomhed med din telefon. ..

Bogens illustrationer er lavet af Bo Odgaard – og dem kan man kun blive lidt forelsket i – de er sjove og finurlige med mange detaljer og mange udtryk, og indbyder til rigtig meget snak.

Psykolog
Charlotte Clemmensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 + 1 =