Familiesplid omkring julen – vi finder os ikke i noget

 

Familiesplid omkring julen.....

Familiesplid omkring julen….

Julen er en særlig tid for os alle, om vi vil det eller ej.
Men december, juleaften og juledagene kan være en stor udfordring, der sætter de nære og bedste familierelationer på en hård prøve..

Mødre imellem
Den anden dag hørte jeg en mor fortælle til en anden mor, at hun står i et stort dilemma der handler om julen. Hun har, sammen med sin mand 2 børn – en søn på 5 år og en datter på 8 år. Det har længe været en aftale, at de i år skal holde jul hos mormor, sammen med mors søster, bror og deres familier. Børnene glæder sig meget til at holde jul hos mormor sammen med fætre og kusiner.
Imidlertid er der sket det, at hendes mand er blevet uvenner med hendes bror over noget arbejde, de har lavet og noget med nogle penge i forbindelse med dette.
Kvindens mand siger nu, at han ikke vil holde jul sammen med hendes bror, for han vil ikke finde sig i at blive behandlet så respektløst.
Moderen står derfor nu i et dilemma:
På den ene side synes hun det er synd for børnene, hvis aftalen brydes og de ikke skal til     mormor, som de glæder sig meget til, og som hun også selv ser frem til.
På den anden side orker hun ikke at holde jul, hvis der skal være en dårlig stemning, og hendes mand og bror skal skændes hele aftenen…

Tag dig dog sammen mand
Faktisk kommer det slet ikke mig ved, men jeg gjorde mig alligevel nogle tanker – nu hvor jeg havde overhørt denne fortælling.
En konflikt og et dilemma, hvor jeg umiddelbart tænker:
Så tag dig dog sammen mand, og få orden på den konflikt og opfør dig ordentligt og anstændigt over for alle dem der glæder sig til juleaften – ikke mindst børnene og din kone.
Men så enkelt er det jo ofte ikke.

Konflikter er ekstra svære i julen
Konflikter i forbindelse med julen er svære, fordi det er en tid, hvor vi har mange følelser i spil. Vi bliver let såret, vi har mange forventninger og store håb og ønsker om en fredelig jul, helst med harmoni, nærhed og kærlighed til hinanden.
De fleste af os føler en forpligtelse over for hinanden som familie, næsten uanset hvad der sker. Netop denne følelse af forpligtelse og omsorg for vores familie, giver anledning til konflikter og dilemmaer. Mange føler sig splittet og vil gerne tilfredsstille alle – deres partner, deres børn, deres mor, deres svigermor, deres børns fætre og kusiner og øvrige familie. Det kan være svært, at gøre alle tilfredse, og det gøres ikke uden vi går på kompromis og bærer lidt over med hinanden. Det er en følelsesmæssigt svær øvelse, men vil vi have en jul i harmoni og god stemning kommer vi ikke uden om at gå på kompromis af og til.

Find dig i lidt mere – bær over
Nogle gange skal vi sætte egne vores behov i sidste række eller lidt til side, hvis det er muligt. Beslutte os for at se ud over egen næse, da hensynet i dette tilfælde først og fremmest skal gælde børnene. De skal have en god og dejlig aften med god stemning og glade voksne, men også af hensyn til mormor, mor, søskende, fætre og kusiner, som også skal have en god aften
Nogle gange gør det for ondt på for mange, når vi har den holdning til livet, at vi ikke finder os i noget, og altid forlanger andre handler, som vi synes er bedst og mest respektfuldt.

Børn må finde sig i det hele
I mine tanker når jeg frem til, at manden i respekt for sin familie, må finde ud af det, han må tilsidesætte sig selv for en lille stund. Det kan være hans kone skal hjælpe ham, og det skal hun være parat til. Hun må hjælpe hvor hun kan, så manden føler sig støttet og anerkendt af hende. Hun må spørge ham, hvordan hun kan hjælpe og støtte.
Det er ikke rimeligt at børnene skal finde sig i, at far er sur og derfor ødelægger den gode julestemning for alle de andre i denne familie.
Lad os sammen finde os lidt mere i hinanden, tage hensyn og få en glædelig december og en dejlig juleaften.

Glædelig december …

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 22 = 23